Apartmani Jelić

Smješteni su u srcu Sutomora, na samoj obali mora. Tradicija apartmana Jelić duga je preko dvije decenije, a zadovoljni gosti dokaz su odlične usluge i ljubaznosti domaćina.

krevetkrevet1
wi_fiwi_fi1
kilmakilma1
parkingparking1
Apartmani Jelić nalaze se na 180 metara od glavne autobuske i željezničke stanice u Sutomoru, a Dom zdravlja, policijska stanica i pošta udaljeni su na oko 400 metara.

Apartmani se nalaze na oko 6 km od barske marine i centra Bara, a stari grad Bar je na udaljenosti od 13km. Aerodrom Podgorica se nalazi na 40km od apartmana, dok je aerodrom u Tivtu udaljen 50km. Prevoz do aerodroma može se organizovati na zahtjev. Nacionalni park Skadarsko jezero udaljen je 16km

U neposrednoj blizini apartmana su brojne prodavnice, restorani, kafići, diskoteke, butici, dječije igraonice, apoteke, benzinska pumpa, suvenirnice... Gosti mogu uživati u šetnjama pored plaže čije je šetalište dugo dva kilometra.

Na raspolaganju su vam brojne aktivnosti na vodi (ronjenje, iznajmljivanje pedalina, skutera, vožnja brodićem, polupodmornicom...), kao i pješačke staze preko planina u zaleđu. U Sutomoru se nalaze i ostaci dvije tvrđave, ali i crkve sa dva oltara (pravoslavnim i katoličkim) koje svjedoče o bogatoj istoriji ovog kraja.

Sutomore je najpoznatije turističko mjesto barske rivijere i jedno je od najljepših mjesta za odmor i rekreaciju. Udaljeno nekoliko kilometara sjeverno od Bara, Sutomore je smješteno između dva rta, Ratac i Maljevik. Sutomore ima izvanredan položaj, drumsku i željezničku povezanost sa svim gradovima Crne Gore, kao i blizinu aerodroma i prva je željeznička stanica koja izlazi na more.

Ovo turističko mjesto poznato je po dugoj pješčanoj i dijelom šljunkovitoj plaži. Plaže u Sutomoru su odlično uređene i prostiru se u dužini od dva kilometra, a sama gradska plaža duga je preko 1.200 metara i pruža se cijelom dužinom naselja.

Sutomore karakterišu izuzetni klimatski uslovi – ima preko 260 sunčanih dana godišnje, a sezona kupanja traje od maja do oktobra. Impresivno je to što se na samo nekoliko metara od mora nalazi gusta šuma čempresa i borova.

Uz šetalište se pruža veliki broj kafića, restorana nacionalne kuhinje, prodavnica suvenira... Osim toga, Sutomore je poznato i po dobrom provodu i noćnom životu koje može zadovoljiti sve generacije. Ovo mjesto bogato je i brojnim spomenicima prošlosti.

Tvrđava Tabija izgrađena je 1862. godine i nalazi se na Golom Brdu. Do nje se veoma lako stiže pješačkim kamenim putem, nakon desetak minuta hoda. Sa ove tvrđave pruža se pogled na cijelo Sutomore.

Tvrđava Haj Nehaj predstavlja ostatke srednjevjekovnog grada Nehaja podignutom u 15. vijeku. Nalazi se u blizini Sutomora, nedaleko od mora, na gotovo nepristupačnom terenu i nadmorskoj visini od 225 metara. U istorijskim izvorima prvi put se pominje 1542. godine pod nazivom “Fortezza de Spizi”. Na najvišoj tački grada nalazi se crkvica posvećena sv. Dimitriju, starija od samog utvrđenja. Do tvrđave postoji markirana pješačka staza.

Crkva Svete Petke u Spičanskom polju datira s kraja 13. ili početka 14. vijeka. U njoj se vjekovima nalaze dva oltara – katolički i pravoslavni. Na groblju crkve sahranjuju se i pravoslavci i katolici. Na morskoj obali, na samom kraju rta Ratac, između Bara i Sutomora nalazi se manastir Bogorodice Ratačke. To su ostaci benediktanskog manastira iz 11. vijeka. Sačinjavale su ga tri crkve, nekoliko zgrada zaštićenih odbrambenim zidovima i kulama. Od 1443. godine nalazio se pod mletačkom upravom, a 1571. godine Turci su ga spalili i uništili

Danas je Ratačka opatija uglavnom zarasla u mediteransku makiju, a zasvođen je i sačuvan samo glavni oltar nekadašnje bazilike B, sada oltar crkve Svete Marije. Katolici su na Ratac vjekovima išli dva puta godišnje, za Tjelovo (Sveti četvrtak, 60 dana poslije Uskrsa) i 15. Avgusta, za Veliku Gospu, bosi. Pravoslavni vjernici su išli u hodočašće 3. juna, za Konstantinovdan. Ratac je jedan od trinaest spomenika kulture druge kategorije u barskoj opštini.

Legenda o nastanku Sutomora

Kao što su mnoge države, mjesta ili gradovi prepoznatljivi po istorijskim događajima, slavnim ličnostima, po bajkama ili pričama, tako se i i za crnogorsko primorje vežu razne, najčešće gusarske priče. Uz morski brijeg, uz samu obalu, koja se prostire od nekadašnjeg Pristana na obali Bara do Kufina, na ulasku u Paštroviće, nekada davno pristajale su galije. Njihovi vlasnici, tu su se iskrcavali da bi razmjenjivali robu i trgovali razne namirnice iz Zete i Crmnice.

Tim ustaljenim ritmom života, koji su diktirali trgovci, privikavali su se starosjedioci uBaru i okolini, nadničari, ljudi znani i neznani. Tako je bilo sve do vremena, kada su barskom obalom počeli da krstare gusari iz Ulcinja. Ulcinjski gusari bili su na zlom glasu po veoma lošem ponašanju, zulumima, i otimanjima kako od bogatih tako i od siromašnih ljudi. Priče o gusarima i zlodjelima koja su pravili brzo su se počele širiti među stanovništvom, tako da su obični građani sve više osjećali strah i paniku i pri samom pomenu imena gusarskih vođa.

Gusari su toliko bili silni i moćni da im niko ništa nije mogao. Svoj prkos svijetu i stanovništu otkrivali su, pristajući uz obale svojim galijama pretrpanim raznim ukradenim predmetima i skupocjenostima koje su otimali presretajući i pljačkajući trgovačke i vlastelinske brodove.

Iz dana u dan njihovo blago se sve više uvećavalo. Nekolicina gusara se tako dosjeti, da bi trebalo pronaći neko skrovito mjesto na kojem bi blago bilo sigurno, a u kojem bi se u slučaju opasnosti i sami gusari mogli sakriti. Jednoga dana neki od gusara se dosjeti da nedaleko od morske obale, gdje su pristajale galije, postoji planina Sozina, te odlučiše da bi ona mogla biti idelana za skrivanje. Ubrzo zatim gusari u planini Sozini počeše da prave pećine i skrovišta, i tu kriju oteto blago, oružje i roblje. Među raznim robljem, jednom se zadesila i robinja Milja, djevojka, neobične ljepote i ženske privlačnosti. Glavni među gusarima odrediše joj za čuvara gusara Iljka

Iljko bijaše takođe mlad i lijep momak, pa se ubrzo zaljubi u Milju, kao i ona u njega. Iako svoju ljubav nisu krili, Iljko i Milja nisu mogli dugo ostati zajedno. Jednoga dana ostali gusari počeše na sav glas da govore o ljubavi dvoje mladih, tako da to ubrzo ču i gusarski kapetan Đerlezi, koji iz ljubomore, naredi Iljku da mora da ide u neku veliku odmazdu koju su gusari planirali na moru. Iljko ode, a Milja ostade i dalje u pećini da robuje u tami. Milja je dugo čekala da joj se momak vrati. Iz dana u dan iščekujući povratak, stalno je virila kroz omanju rupu na pećini, gledajući u sinje more, i čeznući da joj se Iljko vrati. Ali vrijeme je neumoljivo odmicalo, a od Iljkovog povratka ništa. Milja naposlijetku izgubi svaku nadu da će ga opet vidjeti. Tako tužna donese odluku da okonča sebi život.

Sljedećeg dana Milja izjuri iz pećine i sa jedne visoke stijene skoči u more. Ubrzo, Iljko se ipak vrati nazad. Kada je čuo kako je Milja, vjerno ga čekajući, okončala svoj život, uze veliku količinu baruta, ubaci ga u jedan dio pećine, i zapali ga. Barut napravi veliku eksploziju. Od te eksplozije, brdo u kojem je bila pećina, prelomi se na dva dijela. Brdo se zapravo, kako legenda kaže, raspuknu, i kako bi Starobarani rekli - suturiša se u more, odnosno brdo pade u more, te nastade mjesto po imenu SUTOMORE. To mjesto danas je turistički najpoznatije vikend naselje pored Bara, posebno u ljetnjem periodu. Tu se nalazi i nadaleko poznata Sutomorska plaža.

Kontaktirajte nas:   +382 30/373-009